Plantencursus 2017

 

Bent u geïnteresseerd in wilde planten en wilt u deze eenvoudiger op naam brengen?, dan is deze plantencursus iets voor u.
Veel natuurliefhebbers houden van de bloemen die overal om ons heen opduiken. Enkele plantensoorten daarvan kunnen van een naam worden voorzien, maar vaak vinden mensen het moeilijk om verdere studie van de planten alleen op te pakken. Het werken met een flora is vaak moeilijk. Er zijn ook plantengroepen, zoals grassen en composieten, waarvan de soorten op het eerste gezicht heel veel op elkaar lijken.
In juni start IVN Oisterwijk met een nieuwe plantencursus. Door hier aan deel te nemen krijgen de deelnemers meer kennis over wilde planten. Tijdens de theorieavonden en excursies wordt vooral praktische informatie gegeven hoe je de diverse plantenfamilies en -soorten kunt onderscheiden. Deze kennis kan meteen toegepast worden.

Om aan de cursus deel te nemen is geen uitgebreide kennis van planten nodig. Iedereen die geïnteresseerd is in wilde planten is welkom. Zowel de beginnende als de al wat gevorderde plantenliefhebber zal tijdens de cursus aan zijn/haar trekken komen.
De cursus bestaat uit 5 blokken die telkens een theorieavond en een excursie omvatten. Op de avond komen plantenfamilies aan bod die op dat moment buiten het meest aanwezig zijn. Zo bekijken we o.a. de familie van de kruisbloemen, vlinderbloemen, roosachtigen, grassen, composieten, lipbloemen, ganzenvoeten en duizendknopen. De theorie wordt zoveel mogelijk met levend plantenmateriaal ondersteund. Tijdens de bijbehorende excursie wordt extra op de behandelde plantenfamilies gelet.
Natuurlijk bekijken we ook algemene zaken rondom het herkennen van planten, zoals bloembouw, bestuiving en aanpassingen aan de leefomgeving.
De cursus wordt gegeven door Rob Vereijken. Hij heeft een grote kennis van de planten in Midden-Brabant. Door het aanreiken van vele tips voor het herkennen van de planten, wordt het voor iedereen gemakkelijker om wegwijs te worden in de rijke wilde plantenwereld om ons heen.

 

Cursus gegevens
De cursus: Bestaat uit 5 theorielessen en 5 excursies
Aantal cursisten: Minimaal 20 en maximaal 25
Docent(en): Rob Vereijken
Locatie: Wijkcentrum “de Pannenschuur”, Lavendel 9, 5061 WB Oisterwijk
Lesavonden: Woensdag 19.30 – 22.00 uur
Excursies: Zaterdagochtend, tijden afhankelijk van de excursie
Materialen: Een aantal kopieën 
Voorkennis: Geen
Kosten (incl. materialen): Leden IVN Oisterwijk of LNMH Haaren € 65,-
Niet leden* € 75,-
*Indien u nu lid wordt van IVN Oisterwijk dan kunt u direct tegen ledenprijs deelnemen.

 

Lesavonden:Lesprogramma:Excursies:
woensdag 14 juni Les 1:  zaterdag 17 juni
woensdag 5 juli Les 2:  zaterdag 8 juli
woensdag 23 augustus Les 3: zaterdag 26 augustus 
woensdag 13 september Les 4:  zaterdag 16 september
woensdag 4 oktober Les 5:  zaterdag 7 oktober

 Informatie en aanmelden

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de coördinator van deze cursus Elly Aarts;  
Bent u geïnteresseerd geraakt in deze cursus? Aanmelden kan tot 21 mei 2017 door het invullen van het aanmeldformulier IVN Oisterwijk, Plantencursus
De inschrijving is definitief na overmaking van het inschrijfgeld. Na aanmelding ontvangt u hierover bericht van de coördinator.