IVN-weekend Weerribben en Wieden
3 dagen natuur, cultuur en gezelligheid 15 t/m 17 mei 2020
voor € 195,00 p.p.

Friesland Holland1
Nationaal Park Weerribben-Wieden is met ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Een labyrint van plassen, meren, slootjes, mysterieus ogende moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden. Kraamkamer voor bijzondere plant- en diersoorten.

Tijdens dit weekend bezoeken we ook werelderfgoed Schokland, fietsen we langs de Weerribben, varen we over de Wieden en wandelen we over de rietlanden. Wij logeren in hotel van Saaze in Kraggenburg, met het tegenover liggende Voorsterbos en Wendelbos, waar ook het monument Waterloopkundig Laboratorium is.

Vrijdag vertrekken we met auto’s naar ons eerste stoppunt, Schokland. Daar bezoeken we onder leiding van een gids Museum Schokland en is er gelegenheid om wat te drinken en te lunchen. De € 5,- entreeprijs van dit museum is niet inbegrepen, maar voor museumkaarthouders is het gratis). Daarna bekijken we het in de buurt gelegen Gesteentepad en gaan we naar de Oude haven van Schokland. In de middag vertrekken we naar ons hotel waar ook een diner voor ons geserveerd wordt. Na de maaltijd kan er gewandeld worden in het Voorsterbos, een kalkrijk gebied waar schelpen te vinden zijn. Ze herinneren aan de tijd dat het Voorsterbos nog geen bos was, maar Zuiderzee. Voor de natuur zijn ze heel nuttig, want de bodem wordt kalkrijker. Kalk is weer af 201706schoklandgoed voor de groei van paddenstoelen en bijzondere planten zoals grote keverorchis, tongvaren en brede wespenorchis.

Zaterdag vertrekken we met de auto naar een startpunt waar we met de fiets een tocht van 31 km. gaan maken. De fietshuur is inbegrepen, maar voor een e-bike betaalt u € 12,- extra. We verkennen met de fiets de Weerribben onder leiding van een IVNgids. We pauseren bij het mooie bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer.Zondag gaan we naar de Wieden waar we met een gids gaan wandelen over het vlonderpad, over trilveen, door het moerasbos en over de mooie hooilanden van de Wieden, waar onder andere het moeraskartelblad en moeraswolfsmelk groeien. Het bezoekerscentrum, is leuk om te bekijken en ook het schilderachtig straatje, dat even terug gaat in de tijd van het turfsteken. Vanaf deze pittoreske plek gaan we varend, onderleiding van een gids, het natuurgebied De Wieden in met het thema “Ontdek de Wieden”.

‘s Middags rijden we weer naar huis na het prachtige gebied te hebben verkend en nadat we theeschenkerij ‘de Wieden’ bezocht hebben. Terugkomst in Oisterwijk rond 18.00 uur. Hopelijk hebben we mooi weer en genieten we nog lang na van dit weekend.

U betaalt voor dit weekend € 195,00 p.p incl. ontbijt, lunch, diner en reiskosten. Een 1-persoonskamer kost € 27,50 extra.

U boekt door het bedrag te storten t.n.v. IVN Oisterwijk, IBANnr. NL82 INGB 0003 8096 74. Vermeld daarbij IVN-weekend 2020.

Ook graag aanmelden per email bij Peter van de Heuvel; met vermelding van uw naam, adres, telefoonnummers en e-mailadres.

U bent ingeschreven als de betaling binnen is. Uw partner kan ook mee wanneer hij/zij lid is van het IVN Oisterwijk (€ 19,00 per jaar) of met een huisgenootlidmaatschap (€ 8,50 per jaar).

Voor vertrek ontvangen alle deelnemers uitgebreide informatie. Op de nieuwjaarsbijeenkomst van zaterdag 4 januari 2020 zal er meer informatie liggen over het weekend in de Weerribben-Wieden en is er gelegenheid om vragen te stellen. U kunt u zich daar aanmelden, maar later is dat ook nog mogelijk. Wij gaan uit van een prachtig IVN-weekend, waar we volop van zullen genieten.

De activiteitencommissie, Peter van de Heuvel, Manja Zaat en Els Raaijmakers.

Verslag IVN-weekend Bergen op Zoom van 24 t/m 26 mei 2019.


De deelnemers kwamen vrijdag 24 juni om 10.00u. bij elkaar in de Heemtuin Rucphen waar we opgewacht werden met koffie/thee en koek. De gidsen lieten ons de prachtige tuin zien die verdeeld was in verschillende gebieden met overal bijzondere planten, o.a. de cypreswolfsmelk en incarnaatklaver. Iedereen was enthousiast. Na de lunch vertrokken we naar het hotel en maakten we ons op voor het natuurgebied Zoomland dat in de 17e eeuw aangelegd is door notabelen met lanen, doorgeschoten beukenhagen en grachten. Het watergebied de Zeezuiper is een overblijfsel van een uitgestrekt moerasgebied, ontstaan door de winning van turf.

Afbeelding1 Afbeelding2 Afbeelding3

Na de wandeling was het gezellig zitten op het terras van het Stayokay hostel, waar we ook de avondmaaltijden hadden. Na de maaltijd gingen we naar het Tulip Inn Hotel om gezellig samen te zijn.                      
Zaterdagmorgen, 25 mei, stonden Jan Larmit en Jan Fonkel al klaar om met Chi Kung te beginnen. 
Lekker fit begonnen we aan onze dag in het bezoekerscentrum Kraaijenberg. Het weer zat even niet mee, waardoor we met 2 groepen het binnenprogramma hadden; uitleg over het ontstaan van de natuurgebieden en een film over de vogels die er leven en broeden. Na een uur was het weer opgeklaard en werd het zelfs warm. Het pad naar de vogelhut was prachtig. We zagen o.a. de rietorchis, de zeldzame moerasbijenorchis, grutto’s, veel cocons van de Sint Jansvlinder en de rosse stekelstaart. We bezochten de vlindertuin en beklommen de toren met uitzicht op het Markiezaatsmeer en de Brabantse wal. Over deze wal maakten we met de gids een wandeling om zo de omgeving te verkennen.

Afbeelding4 Afbeelding5 Afbeelding6

We bedankten de gidsen die ons heel duidelijk hebben verteld over het ontstaan van de landschappen rondom Bergen op Zoom.

Zondag, na de Chi Kung, vertrokken we naar  het mooie buitenverblijf Mattemburgh waar we de tuin en de villa bezochten. De Engelse en Franse tuin waren prachtig ingericht met duizenden planten en bijzondere bomen. 
De villa en de tuin waren zeker de moeite waard. ’s Middags vertrokken we naar Sint Annaland waar we de boot opgingen en ons lieten varen naar de rustplaats van de zeehonden in de Oosterschelde. Wel 50 zeehonden konden we goed zien op een zandplaat.

afbeelding7 Afbeelding8 Afbeelding9

 Aan boord genoten we op de terugtocht nog van koffie/thee met appelgebak. Het was een mooie afsluiting van het IVN-weekend naar Bergen op Zoom. Nog net op de valreep zagen enkelen de zeldzame behaarde boterbloem. Het was gezellig, we hebben veel gezien en het weer was prima.


Els Raaijmakers.

IVN-weekend Bergen op Zoom, 24-25-26 mei 2019.

 

Het IVN-weekend zal dit jaar rondom het mooie Bergen op Zoom zijn. Er is een afwisselend programma samengesteld o.a. in de omgeving van het Markiezaatsmeer waar jaarlijks veel vogels verblijven. We bezoeken o.a. een prachtige heemtuin, natuurgebied Zoomland, de slikken, buitenverblijf Mattemburgh en we maken een vaartocht over de Oosterschelde naar de zeehonden.
foto1foto2
Vrijdag 24 juni vertrekken we met auto’s vanuit Oisterwijk en omgeving en worden we om 10.30u. in Heemtuin Rucphen verwacht. De gidsen wachten ons op en vertellen over al het moois wat er te zien is. Daarna staat de koffie klaar en kunnen we ons lunchpakket nuttigen. 

Na de lunch vertrekken we naar het Golden Tulip hotel, in het centrum van Bergen op Zoom, waar de kamers verdeeld worden. Om 15.00u. gaan we naar Zoomland en maken we een wandeling in dat mooie natuurgebied, waarin verdroging werd tegengegaan waardoor tal van trekvogels verschenen, zoals ooievaar, lepelaar en visarend. In de omringende natte graslanden komt onder meer de wateraardbei voor en in meren de alpenwatersalamander en vinpootsalamander.
Er is ook een keuzemogelijkheid om het centrum van Bergen op Zoom te bezoeken. Iedereen wordt verwacht om 18.00u. in het Stayokay hostel voor de avondmaaltijd. Daarna rijden we terug naar het hotel om gezellig samen te zijn. 

foto3
Zaterdag 25 mei starten we met een uitgebreid ontbijt en maken we ons lunchpakket klaar. We vertrekken naar het bezoekerscentrum van Brabants Landschap waar we uitleg krijgen over het gebied, op ontdekking gaan in verschillende ruimtes, naar de vogelhut wandelen en de vlindertuin bezoeken. Naast de lepelaar – het paradepaardje van dit vogelrijke gebied – broeden er nog zo’n 125 vogelsoorten. Deze rijkdom is te danken aan de afwisseling in landschappen: van open water via (riet)moeras, grasland en struweel naar bos. Op de laagste plekken vind je nog zoutminnende planten als zeeaster en lamsoor. Langs het pad naar de vogelkijkhut wemelt het in het voorjaar van de orchideeën.
We lunchen in het bezoekerscentrum en ’s middags vertrekken we naar de “slikken” waar we onder leiding van een gids het gebied gaan verkennen. Om 18.00u. worden we weer in het Stayokay hostel verwacht voor de avondmaaltijd.foto4

Zondag 26 mei vertrekken we na het ontbijt en het maken van het lunchpakket naar het mooie buitenverblijf Mattemburgh waar we de tuin en het bos bezoeken. In de prachtig gerestaureerde villa is de mogelijkheid om rondgeleid te worden of door het natuurgebied in de omgeving daarvan. Na afloop staat er koffie/thee voor ons klaar en daarna vertrekken we naar Sint-Annaland voor een 2½ uur durende vaartocht over de mooie Oosterschelde naar de rustplaats van de zeehonden. Na afloop van de vaartocht nemen we afscheid van elkaar.foto6

foto5De prijs voor het weekend bedraagt per persoon
€ 165,00 inclusief de verblijf- en reiskosten, 2x ontbijt-lunch-diner, entreegelden, boot en gidsen. Voor een  
1-persoonskamer betaalt u € 60,- extra.
U kunt boeken voor dit weekend door het bedrag te storten t.n.v. IVN Oisterwijk, IBAN NL82 INGB 0003 8096 74 onder vermelding van IVN-weekend 2019.
Daarna inschrijving per e-mail aan Peter van den Heuvel: door uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres door te geven. U bent ingeschreven als de betaling binnen is.
Uw partner kan ook mee wanneer hij/zij lid is van het IVN Oisterwijk (€ 19,00 per jaar) of met een huisgenootlidmaatschap (€ 8,50 per jaar).

Ruim voor vertrek ontvangen alle deelnemers uitgebreide informatie. Op de nieuwjaarsbijeenkomst van zaterdag 3 januari 2019 zal hierover meer informatie liggen en is er gelegenheid om vragen te stellen. U kunt u zich daar aanmelden, maar later is dat ook nog mogelijk.
Hopelijk melden veel IVNers zich aan.
Wij gaan uit van een prachtig IVN-weekend 2019 waar we volop van zullen genieten!

De activiteitencommissie,
Peter van den Heuvel, Manja Zaat en Els Raaijmakers.

Verslag IVN-weekend in de Ardennen van 13 t/m 15 april 2018.


Vrijdag 13 april ontmoetten de deelnemers elkaar om 11.00u. in de Geulhemer Molen in Berg en Terblijt. De gids kwam ons ophalen voor een rondleiding in de Geulhemmergroeve met een gangenstelsel van 25 kilometer.

foto1
De gids liet ons, met enkele limburgse kwinkslagen, over de schuilkapel uit de tijd van de Franse Revolutie, de Oranje Galerij met medaillons van het huis van Oranje, de fossielen en de rotswoning zien. Zelf woont hij ook in een aangebouwde rotswoning, waarvan we de hal mochten bekijken. Aangekomen in het hotel stond iedereen weer in de startblokken voor een bezoek aan Malmedy of een mooie wandeling. Vanuit het hotel liepen we over de heuvels langs de bossen en over de weiden. De groep verspreidde zich over verschillende paden en kwam weer bij elkaar op het terras van het hotel om te genieten van een drankje, het uitzicht over de vallei en van elkaars gezelschap. ’s Avonds liepen we naar het nabijgelegen restaurant van de jeugdherberg, wetend dat het dalen na de maaltijd een flinke stijging zou zijn. Onze voorzitter Carlo van Schijndel opende het weekend en richtte zijn woord in het begin aan Corrie en Jan, die na ruim 20 jaar, in september afscheid gaan nemen van de werkgroep ledenactiviteiten, waaraan zij altijd met enthousiasme veel werk hebben verzet.foto2

Zaterdagmorgen om 8.00u. stonden er veel IVNers klaar voor een half uur Chi Kung onder leiding van Jan Larmit. Na het ontbijt vertrokken we naar Botrange, waar we onder leiding van de gidsen Nicolette en Fer een prachtige wandeling maakten door de Hoge Venen. Wel drie uur liepen we door de ongerepte natuur, waar we niet overal mochten komen vanwege brandgevaar. We liepen over trilveen, langs kwartsietgesteente en zagen o.a. de groene jachtspin, enkele salamanders, het eenarig wollegras, wilde narcissen, de rode veenbes, de geoorde wilg en heel veel pijpestrootje dat ze in België de doodskoppen noemen. Na een mooie wandeling konden we genieten van een drankje met een stuk vlaai erbij. We reden verder naar het stuwmeer van Robertville van waaruit we een korte wandeling maakten naar burcht Reinhardstein en de waterval (de hoogste van België).

foto3
Op de route zagen we grote tapijten bosanemoon, speenkruid en wilde narcissen. We ontdekten ook het bosbingelkruid, goudveil, aronskelk en longkruid. Het was heerlijk weer en het drankje op het terras van het hotel ging er naderhand goed in. ’s Avonds konden we genieten van de barbecue in de jeugdherberg.

Zondag stond Jan Fonken voor ons klaar en konden we met hem de Chi Kungoefeningen uitvoeren voor een ontspannen begin van de dag met soepele spieren. Toen alles weer ingepakt was vertrokken we naar Waimes waar we begonnen aan het Ninglinspopad. Er was een lange en korte route langs de enige bergrivier van België. Het pad was niet altijd makkelijk te lopen, maar met af en toe een helpende hand hebben we kunnen genieten van o.a. de zwartkop, de gele kwikstaart en het winterkoninkje. De verwachte boshyacint bleek een volop bloeiende ruige veldbies en dat was ook goed.foto4

Weer volop bosanemoon en speenkruid met tussendoor wat klaverzuring. Na afloop konden we heerlijk in de zon genieten van een afscheidsdrankje op het terras. Er kwamen veel positieve reacties van de deelnemers, zodat we gezamenlijk konden terugkijken op een geslaagd weekend.


Els 22-04-2018.