Verslag IVN-weekend Bergen op Zoom van 24 t/m 26 mei 2019.


De deelnemers kwamen vrijdag 24 juni om 10.00u. bij elkaar in de Heemtuin Rucphen waar we opgewacht werden met koffie/thee en koek. De gidsen lieten ons de prachtige tuin zien die verdeeld was in verschillende gebieden met overal bijzondere planten, o.a. de cypreswolfsmelk en incarnaatklaver. Iedereen was enthousiast. Na de lunch vertrokken we naar het hotel en maakten we ons op voor het natuurgebied Zoomland dat in de 17e eeuw aangelegd is door notabelen met lanen, doorgeschoten beukenhagen en grachten. Het watergebied de Zeezuiper is een overblijfsel van een uitgestrekt moerasgebied, ontstaan door de winning van turf.

Afbeelding1 Afbeelding2 Afbeelding3

Na de wandeling was het gezellig zitten op het terras van het Stayokay hostel, waar we ook de avondmaaltijden hadden. Na de maaltijd gingen we naar het Tulip Inn Hotel om gezellig samen te zijn.                      
Zaterdagmorgen, 25 mei, stonden Jan Larmit en Jan Fonkel al klaar om met Chi Kung te beginnen. 
Lekker fit begonnen we aan onze dag in het bezoekerscentrum Kraaijenberg. Het weer zat even niet mee, waardoor we met 2 groepen het binnenprogramma hadden; uitleg over het ontstaan van de natuurgebieden en een film over de vogels die er leven en broeden. Na een uur was het weer opgeklaard en werd het zelfs warm. Het pad naar de vogelhut was prachtig. We zagen o.a. de rietorchis, de zeldzame moerasbijenorchis, grutto’s, veel cocons van de Sint Jansvlinder en de rosse stekelstaart. We bezochten de vlindertuin en beklommen de toren met uitzicht op het Markiezaatsmeer en de Brabantse wal. Over deze wal maakten we met de gids een wandeling om zo de omgeving te verkennen.

Afbeelding4 Afbeelding5 Afbeelding6

We bedankten de gidsen die ons heel duidelijk hebben verteld over het ontstaan van de landschappen rondom Bergen op Zoom.

Zondag, na de Chi Kung, vertrokken we naar  het mooie buitenverblijf Mattemburgh waar we de tuin en de villa bezochten. De Engelse en Franse tuin waren prachtig ingericht met duizenden planten en bijzondere bomen. 
De villa en de tuin waren zeker de moeite waard. ’s Middags vertrokken we naar Sint Annaland waar we de boot opgingen en ons lieten varen naar de rustplaats van de zeehonden in de Oosterschelde. Wel 50 zeehonden konden we goed zien op een zandplaat.

afbeelding7 Afbeelding8 Afbeelding9

 Aan boord genoten we op de terugtocht nog van koffie/thee met appelgebak. Het was een mooie afsluiting van het IVN-weekend naar Bergen op Zoom. Nog net op de valreep zagen enkelen de zeldzame behaarde boterbloem. Het was gezellig, we hebben veel gezien en het weer was prima.


Els Raaijmakers.