Verslag IVN-weekend Zeeuws-Vlaanderen, 5-6-7 juni 2015.

Vrijdag 5 juni rond de klok van 13.00u., kwamen de deelnemers aan in de volle zon op camping International. Na het verdelen van de sleutels en het inrichten van de mobile homes, werd er koffie gezet en vertrokken we daarna naar het nabij gelegen natuurgebied "de Verdronken Zwarte polder". In dit kleine prachtige 150605 1sluftergebied kon je kiezen uit een korte en lange wandeling. We zagen o.a. volop lamsoor en zeekraal, die door het opkomende zeewater later niet meer zichtbaar waren. De vogels lieten zich goed horen, maar niet alle vogels waren te zien. We zagen o.a. de dwergstern en het visdiefje. Een dreigend onweer kwam dichterbij waardoor de ene groep geïsoleerd in een strandtent kwam te zitten toen de bui losbarstte. Alles kwam weer goed en we konden gaan genieten we van een Vlaams avondeten.

Zaterdag 5 juni, na de nooit ontbrekende Tai Chi, kwamen de huurfietsen aan en vertrokken we op de fiets naar boerderij "In de Morelleput" waar de gids Jan de Zwart voor ons klaar stond. Eerst kregen we in een openluchtklas uitleg over het ontstaan van het omgevende landschap. Het Sahara zand, het moeras en de bewoners van het Stenen Tijdperk werden in de uitleg genoemd, evenals de kreken die zich vulden met zand en de schapenboeren die duizenden schapen lieten grazen en daardoor de grond bemestten. Daarna ontstond er landbouw en kwam er stadsontwikkeling. Door de spiegelrijzing kwam in 1375 alles onder water. 150605 2Tussen 1583 en 1585 werd alles drooggelegd waardoor er kreken en schorren ontstonden.

Tijdensde mooie en warme wandeling konden we deze natuurontwikkelingen goed bekijken. Na de wandeling stonden de verschillende taarten op ons te wachten. Terwijl we daarvan genoten kwamen de kolibrievlinder de bloementuin bewonderen. We fietsten naar een vogelkijkhut in het natuurgebied "de Blikken" en vervolgden onze fietsroute door de polders, langs de kreken, door het erfgoeddorpje Groede, door de duinen, langs de zee naar een strandpaviljoen voor de volgende pauze.

Tegen het einde van de middag waren we terug bij de mobile homes en maakten we ons klaar voor een korte wandeling naar het nabijgelegen restaurant "De Vijf Weeghen". 's Avonds kwamen we met onze stoelen gezellig bijeen om na te genieten van de mooie dag.

Zondagmorgen stonden we klaar op de parkeerplaats bij het Zwin waar de gids Hilde van Langevelde op ons stond te wachten. Vanaf het begin tot het einde heeft zij een zeer boeiende excursie verzorgd. Ze vertelde over het Zwin en een mui, een waterinham, over de glauconiet,samengeklonterde zandstenen, over het herkennen van een vrouwtjes en mannetjes krab, over een holle stelle, een plaats om schapen te laten drinken, terug te vinden in o.a. de naamplaats Stellendam. We zagen eieren van een zeeslak, zeeboontjes, zeepieren, die in een u-vorm in de zeeboden leven, zeebiet, melkkruid, zoutmelde, zeeaster, zeevenkel en zeekool en nog veel meer, terwijl we elkaar helpend, van de ene droge plek naar de andere sprongen over kleine kreekjes verspreid over het Zwin. We hebben veel bijzondere dingen gezien, terwijl de zon scheen en we door een prachtig landschap liepen.

Aan het einde van deexcursie kwamen we in een vochtige duinweide waar de orchideeën niet te tellen waren....... prachtig. We namen afscheid van de enthousiaste gids Hilde en we reden naar de camping om de spullen te pakken en op te ruimen. Daarna vervolgden wij onze weg naar Schoondijke waar we de tuin "Juust Wa'k Wou" gingen 

150605 3bezoeken. We werden hartelijk ontvangen met koffie en cake door de eigenaar Kees Jacobse. De tuin was ingedeeld in kleuren met mooie, bijzondere planten, die volop in bloei stonden. We hebben er volop van genoten en namen na de groepsfoto afscheid van elkaar om huiswaarts te gaan of om terug naar de camping te gaan om verder van een langer weekend te genieten. Meer foto 's zijn te zien op de website van IVN-Oisterwijk, bij IVN-weekend. Hopelijk kan iedereen terug kijken op een mooi en geslaagd weekend waarin volop de zon geschenen heeft.

Els Raaijmakers