Verslag actieve-ledendag IVN-Oisterwijk 13-09-2014

Het was een groot succes! 
Rond 13.00u. kwamen de eerste actieve leden al het terrein op lopen van Jan en Jeanne Zandbergen aan de Hoevedreef in Liempde. Het weer was prachtig en het terras zag er super gezellig uit. Verschillende soorten gebak stonden er klaar en de koffie was bruin en de thee was getrokken. Iedereen zocht een plaats en was blij om elkaar weer te ontmoeten.

Na het openingswoord van Frans Tolboom vertrok de ene groep onder leiding van Jeanne Zandbergen voor een wandeling door de prachtige omgeving (deel van ommetje de Maai) en de andere groep liep met Jan Zandbergen de jonge boomgaard in.

Jan vertelde over de opzet van de boomgaard en de verschillende soorten fruitbomen. De bomen waren solitair geplant of in de rondte bij elkaar en ondertussen graasden de schapen het gras in de boomgaard kaal. We proefden van de heerlijke appels en keurden ze ‘volmondig’ goed.

Na de rondleiding troffen beide groepen zich weer op het terras voor een kleine pauze met een fris drankje, gezellig pratend en genietend van de zon. De beide groepen vormden zich weer en de ene groep ging nu mee de boomgaard in en de andere groep ging wandelen.

Jeanne vertelde over de bolle akkers en over de stiltetuin waar iedereen (een beetje) rustig genoot van de bloemen, paden, het water en de rust. Naar het pontje over de Dommel gelopen en de natuur zag er prachtig uit, mede dankzij het mooie weer. Toen iedereen weer bij elkaar was, stond er weer wat fris klaar, zoutjes en een vlierbessenbrandewijn. Jan en Jeanne hadden enorm hun best gedaan door op de tafels informatie te leggen over het Groene Woud en op een andere tafel lagen veel verschillende appels met namen erbij die de mensen konden bekijken, er lagen peren om te proeven, kortom een gevarieerd aanbod over de omgeving en de vruchten van de boomgaard te leren kennen.

Ook hartelijk bedankt voor jullie gastvrijheid. De buurman kwam nog met een kruiwagen vol met kweeperen voor aanwezigen. Graag nam iedereen er een aantal mee naar huis om een recept uit te proberen.

Wij vervolgden de bijeenkomst in de Posthoorn waar onze voorzitter, Frans Tolboom de actieve leden van de verschillende werkgroepen bedankte voor hun goede inzet en wenste een positieve voortzetting daarvan. Een heerlijk diner werd geserveerd (was het nu vlees of vis wat ik aangekruist had?) en de drankjes vloeiden rijkelijk door de munten die daarvoor ingeleverd werden. Iedereen was geanimeerd met elkaar in gesprek en genoot van het eten.

Dankbaar voor het vrijwilligerswerk en deze dag ging iedereen voldaan naar huis.