Scholenwerkgroep

De scholenwerkgroep van IVN Oisterwijk organiseert in samenwerking met het Bezoekerscentrum Oisterwijk van Natuurmonumenten verschillende natuurtochten voor de basisscholen. 

De scholenwerkgroep bestaat uit enthousiaste gidsen die gedurende het schooljaar groepen kinderen meenemen in de natuur, om te genieten, te ontdekken en te ervaren. Voor elke leeftijd zijn er aangepaste activiteiten.
Voor de allerkleinsten is er "Het sprookje van Noniksie", een leerzame en vooral leuke spelletjes/ontdektocht.

Voor de overige groepen tot en met groep 8 is er keuze uit natuurbeleving, waterexcursie en doe-wandelingen met als thema o.a:  bomen,  seizoenen,  paddenstoelen, diersporen en bodemdiertjes.

Alle activiteiten gebeuren in groepjes van maximaal 15 kinderen per gids. Meerdere activiteiten achter elkaar behoren tot de mogelijkheden en zijn te combineren met spelen in het klauterwoud. Er wordt ingespeeld op de belevingswereld van de kinderen en wij proberen ze er zo actief mogelijk bij te betrekken.

Zowel voor de kinderen, vaak ook voor hun begeleiders en ook voor de gidsen blijft het genieten om op deze manier bezig te zijn in de natuur.

Een activiteit duurt gemiddeld anderhalf uur. Scholen in de omgeving van Oisterwijk krijgen elk jaar deze brochure. Hierin vindt u verdere relevante informatie, o.a. over de kosten.
Activiteiten dienen ruim tevoren (2 maanden) aangevraagd te worden i.v.m. het regelen van gidsen. Aanvragen telefonisch bij het bezoekerscentrum Oisterwijk 013-5231800.

De school is verantwoordelijk voor:
            Goede begeleiding
            Het ordelijk verlopen van de activiteit
            De groepsindeling bij voorkeur regelen op school
            Geschikte kleding (laarzen, regenkleding).

Bij extreme weersomstandigheden worden de activiteiten tijdig en met kennisgeving door de medewerkers geannuleerd.
Eventuele afmelding door de school dient minimaal 2 weken van te voren te gebeuren. Bij latere afzegging wordt € 11,50 in rekening gebracht.

Enkele voorbeelden:

Horen, zien en voelen in de natuur (groepen 3 t/m 6)
Spits je oren als een vos en ontdek de geluiden van het bos. Tijdens deze avontuurlijke ontdekkingstocht, worden alle zintuigen spelenderwijs geprikkeld:
• Hoe vind ik een boom terug?
• Stinkt het hier of is het gewoon een lekker bosgeurtje? • Hoe smaakt deze wilde plant?
• Welke verschillen voel je tussen deze bomen?

Noniksie (groepen 1 en 2)
De geheimzinnige Noniksie woont in het bos. Hij voelt zich niet zo bij- zonder en is daarom heel verdrietig. Kinderen kunnen hem helpen, zodat hij zich wat beter voelt!