Filmmiddag in Tiliander

 

Holland Natuur in de Delta
Alweer de derde jubileumactiviteit. Omdat je voor een echt bioscoopgevoel een groot scherm nodig hebt, kwamen wij vandaag terecht bij Cultuurcentrum Tiliander in Oisterwijk. Ondanks de over Nederland trekkende storm Chiara wisten veel bezoekers, variërend in de leeftijd van 8 tot 80 jaar, ons te vinden.

Nederland is een waterland. Ongeveer een derde ligt onder de zeespiegel. Ons land ligt in de delta van drie grote Europese rivieren: Rijn, Maas en Schelde. Bovendien speelt water een cruciale rol in onze natuur. Verdroging en vernatting van natuurgebieden komen wekelijks in het nieuws. Al met al redenen genoeg om voor deze middag “Holland, Natuur in de Delta” als film te kiezen.

De middag wordt geopend door voorzitter Carlo van Schijndel die nog maar eens uitlegt wat IVN is en wat we zoal doen. Met bijna 600 leden is Oisterwijk de grootste IVN-afdeling in het land. Vaak nemen we de mensen mee de natuur in, maar vandaag doen we het andersom. De natuur komt naar je toe!

“Holland, Natuur in de Delta” van regisseur Mark Verkerk is een film uit 2015. De opnames zijn door 15 verschillende camerateams gemaakt en hebben bijna 2 jaar in beslag genomen. De film opent met de stekelbaars die een lange tocht moet maken van de Noordzee naar de kleine zoetwaterplassen om zich voort te planten. Verder zien we als hoofdpersonen de zeearend, de haas, de bever en het pimpernelblauwtje, een vlinder die bijna uitgestorven was.

Een goede typering van de film wordt gegeven door de dichtregels van Hendrik Marsman aan het begin: “Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan”.

Al met al een prachtige film. De tocht van de stekelbaars langs de Deltawerken, de nachtopnames van de bever, een vlucht op de rug van een zeearend, en beelden van rammelende hazen en het ontpoppen van het pimpernelblauwtje laten zien hoe mooi de natuur in Nederland eigenlijk is. Na afloop genieten we met zijn allen nog van een lekker drankje aan de bar en keren we voldaan huiswaarts.

Voor wie er niet genoeg van kan krijgen, is hier de link naar de trailer: https://youtu.be/YdqHPAAUqQQ

Nieuwjaarsontbijt 2020, een bruisende start van het jubileumjaar


Drukte rond het scoutinggebouw op deze grijze eerste zaterdag van januari. Met de auto, op de fiets, te voet….. vanuit alle richtingen komen IVN-leden hierheen voor het gezamenlijke ontbijt. Sommigen kennen elkaar al jaren, anderen zien elkaar 1 of 2 keer per jaar en hier en daar zijn er onbekende gezichten. Niet zo raar natuurlijk voor een vereniging met bijna 600 leden.SAM 0499

Tot zover is er weinig verschil met 2019 maar als we binnenkomen staan er deze keer glazen champagne klaar, 60 jaar IVN moet immers gevierd worden. Beste wensen worden uitgewisseld, evenals goede voornemens, gezondheidsweetjes en andere plannen. De gezelligheid zit er goed in en het duurt dan ook even voor de ruim 100 aanwezigen aan tafel zitten waar broodjes, eitjes en andere lekkernijen de trek nog wat groter maken.

Maar helaas moeten we ons nog even bedwingen. De speech van de voorzitter, Carlo van Schijndel, lijkt wat langer dan anders maar laat zich hier gelukkig makkelijk heel kort samenvatten: we zijn een gezellige vereniging met veel verschillende werkgroepen die op allerlei gebied zeer actief zijn. Maar naast dit jaarlijkse praatje heeft hij dit jaar nog een andere taak, namelijk iets meer vertellen over het jubileumjaar en alle activiteiten daar omheen en het onthullen van het nieuwe IVN Oisterwijk-logo. Maar nadat het logo bewonderd is kan er toch eindelijk echt gegeten worden.