Vogel van de maand: juli/augustus 2019
door: Hannie Nilsen 

Veldleeuwerik (Alauda arvensis)

 veldleeuwerikIMG 4030veldleeuwerikTekst Leeuwerik

 

 

 

 

 

 

 

Vogel van de maand: mei/juni 2019 
door Hannie Nilsen

 Kraanvogel (grus grus)  deel 2.
kraanvogel4kraanvogel

In China en Japan staat de kraanvogel symbool voor een lang leven, een goede gezondheid, geluk en tevredenheid. Volgens de oosterse filosofie zullen de goden je wensen vervullen als je binnen één jaar tijd 1000 papieren kraanvogels vouwt. Dit omdat volgens de overlevering een kraanvogel 1000 jaar oud wordt. Vogelaars hebben geen duizend kraanvogels nodig. Bij hen stijgt het gelukshormoon al bij het horen van een groep overtrekkende kraanvogels of bij het zien van een groepje dat foerageert op een weiland. Of, nog beter, een paartje met een nog niet vliegvlug jong in hun kielzog. En ook het baltsritueel van de kraanvogel hoort natuurlijk in dit rijtje thuis. Tijdens de trek kun je dit spektakel soms al waarnemen. In het najaar lijkt het bijna een groepsgebeuren waarbij je de ene na de andere vogel de lucht in ziet springen, een bijzonder gezicht. Maar vooral in het voorjaar is de dans spectaculair: man en vrouw draaien met uitgestrekte vleugels om elkaar heen en springen soms enkele meters hoog waarbij ze meestal zeer luidruchtig hun aanwezigheid kenbaar maken door naar elkaar te roepen. 

Vogel van de maand: april 2019
door: Hannie Nilsen

 Kraanvogel (grus grus)  deel 1.

Kraanvogel1kraanvogelsMijn eerste ontmoeting met een kraanvogel was ongeveer 45 jaar geleden. Destijds een magische gebeurtenis. Met enkele medestudenten trokken we op de bonnefooi door het onherbergzame Noorwegen. ’s Avonds zochten we een mooi plekje voor de tent, maakten een kampvuurtje en dronken wat. Alcohol was toen in Noorwegen nauwelijks te krijgen maar die dag hadden we in de supermarkt allerlei kleine flesjes drank ontdekt. Sterk spul, dat wel, maar bij het kampvuur smaakte het voortreffelijk.
Hoe sterk het drankje was, merkten we pas toen het rond middernacht wat donkerder en nevelig begon te worden. Bij het vennetje stonden plotseling 4 struisvogels! Een fantastisch gezicht maar we schreven deze verschijning ogenblikkelijk toe aan de effecten van de alcohol. Want we wisten wel dat er in Noorwegen geen struisvogels voor kwamen. En van kraanvogels hadden we toen nog nooit gehoord.

Vogel van de maand: februari/maart 2019
door: Hannie Nilsen

Wulp (Numenius arquata)
wulp7aEen forse, lichtbruine steltloper. Onopvallend getekend maar met een overduidelijk kenmerk: een wulp kijkt naar zijn gulp! Met dit ezelsbruggetje is de wulp ineens een makkelijk herkenbare soort. Ook zijn geluid in het voorjaar is voor de meesten een herkenbaar en heerlijk geluid. Een jodelende balts die je al van verre kunt horen. Een leuke vogel dus die in 2019 ook nog eens vogel van het jaar is. Maar dit laatste is niet iets om trots op te zijn.
Want helaas horen we deze vogel steeds minder, in de afgelopen 30 jaar is het aantal broedvogels bijna gehalveerd. En nog steeds neemt de populatie ieder jaar met ongeveer 5% af.Tot ongeveer 1980 broedden de meeste wulpen in natuurgebieden zoals heide, hoogveen en duinen. Voedseltekort en predatie waren daar waarschijnlijk de oorzaak van langdurig slechte broedresultaten en langzaamaan verkasten steeds meer vogels naar het agrarische cultuurland. Waar ze te maken kregen met een nieuw obstakel, de intensivering van de landbouw.

Vogel van de maand: december 2018/januari 2019
tekst en foto's: Jan Wolfs
                                                                                                  

De Woudaap (Ixobrychus minutus),
woudaap5woudaap
Engelse naam Little Bittern werd vroeger hier woudaapje genaamd, is een vogelsoort die tot de reigers behoort (Ardeidae). Het is met 31 cm de kleinste reigersoort van Europa. De naam woudaapje is ontstaan door de behendigheid waarmee de vogel door het riet klauterde. Het woud zag men als riet en de lenigheid van een aapje. De wetenschappelijke betekenis van de naam is: zeer kleine harskleurige bruller. 

Het verenkleed van het mannetje is zwartgroen aan de  bovenzijde en kruin en een geelroze onderzijde en vleugels, die een opvallende vlek vertonen. De Woudaap leeft voornamelijk in dicht riet waar ze ook hun voedsel halen o.a. vis kikkers enz. Daar deze vogel zeer schuw is zul je deze niet zo snel te zien krijgen omdat ze ook vooral s’nachts actief zijn, maar met een beetje geluk ook overdag. In de lente heb je de meeste kans om deze vogel te horen.