Vogel van de maand: mei/juni 2018                
door: Kees Goverde foto's: Annie Goverde

 Merel (Turdus merula)

MerelMerel - vrouwtjeDe merel is een middelgrote zangvogel uit de familie lijsters (Turdidae). Het is een inheemse broedvogel in Europa, Azië en Noord-Afrika en een algemeen voorkomende standvogel in de meer gematigde delen van zijn verspreidingsgebied.
 

Het Usutu-virus “De merelziekte bereikt Nederland” en  “Wat is er toch met de merel aan de hand?” Dit was vorig jaar vaak in het nieuws.

Voor ons is de merel een vertrouwde vogel die wij vaak in onze tuin waarnemen. Ieder jaar trekt hij de aandacht als hij dicht bij ons z'n nestje wil gaan bouwen. Wij zien hem ieder voorjaar wel ergens in onze tuin, hij heeft echter geen vaste plaats.

Zo werden we vorig jaar bij thuiskomst verrast door een nestje wat bijna al klaar was onder de carport in een plantenmand. Een jaar eerder waren ze aan het nestelen in ‘n klimplant onder het zonnescherm.
Dit jaar gingen ze nestelen onder het raampje van de bijkeuken, in een rozenstruik, tegen de regenpijp. Omdat onze tuin een beetje rommelig is vinden ze er van alles om een nestje te bouwen. Ze zoeken eerst naar mos en pluisjes en later werken ze het af met takjes en touwtjes om het te verstevigen. Als we denken dat er eitjes kunnen zijn en de merels zijn er even niet, dan kijken we met een spiegeltje in het nestje. Al gauw ontdekte we dat er 4 eitjes gelegd waren.

Maar tijdens het bouwen van het nestje komt een ekster die in de buurt nestelt poolshoogte nemen en houdt alles scherp in de gaten. Aan het gedrag van de merels merkt hij dat vrouwtje merel aan het broeden is. Op 'n onverwacht moment probeert hij de eitjes te pakken. Mannetje merel schiet in paniek en gaat te keer met 'n hoop gekrijs en weet uiteindelijk toch de ekster weg te jagen, de rust keert dan weer terug.
Maar het liep anders dan wij verwachtten. Op een middag kwam het vrouwtje niet meer terug naar het nest. Het mannetje was de hele middag bij het nest gebleven. Daarna werd het stil…….. Wat overbleef waren vier eitjes in een verlaten nest.

Wat zou een reden kunnen zijn dat het vrouwtje het nest verlaten heeft? 

 

Merel1 

Een van de mooiste momenten van de merel vind ik wel, als hij op de nok van het dak, of op de rand van de schoorsteen, in de avondzon, zijn riedeltje aan het fluiten is.