Excursie Hemelrijkse waard
13 juli 2018

DeelnExcHemWaard13juideelnemers aan deze excursie
Op deze zonnige vrijdagavond  de 13e  juli vertrekken we vanuit Oisterwijk met 7 personen richting de Maas. Hier staan nog vier personen op ons te wachten. Maar wat kunnen we hier verwachten , vragen een paar van ons zich af. We staan op een verzamelplaats op de dijk en kijken naar een groep grutto’s die in de verte staan te foerageren. Lastig met tegenlicht maar ondanks dat, toch goed te onderscheiden. Nee, dan maar achter ons kijken waar het water van de Maas het achterland voorziet van water.

Hier duiken een visdiefjes in het water en regelmatig hebben die een visje te pakken. Mooi om te zien hoe ze in het water duiken maar meteen valt al op dat niet elke poging succesvol is. Ze moeten er wat voor doen om de honger gestild te krijgen.  We besluiten een stuk verder op te gaan en dan richting de nieuwe geul te lopen.              TELLIJST

 

Voor we het gebied in gaan zien we een distelvlinder heel dichtbij op de grond zitten en als we verder kijken zien we al een groep lepelaars staan met enkele grote zilverreigers. Als we de vlonder oplopen, gaan ze op de wieken maar al snel keren ze weer terug. In totaal een 25 lepelaars, een prachtig gezicht. We lopen verder op de opgedroogde klei op de oneffenheden van de hoefsporen van de runderen. Het loopt niet erg comfortabel maar we zijn tenslotte ook in een natuurgebied. We horen een piepje. Eerst denken we aan een graspieper maar het geluidje klopt niet. Het moet een gele kikstaart zijn en al snel laat die zich mooi bewonderen door boven op een stengel te gaan zitten. Er zitten er verscheidene en gelet op de distels en ander kruidenvegetatie moet het hier ook wel een El Dorado zijn voor de kleine zangvogeltjes, zoals putter en kneu. Maar deze houden het vanavond even voor gezien. Een enkele putter ontdekken we, meer niet.

We lopen het dijkje op en genieten van het rivierenlandschap. Er is best wel wat te zien zoals jonge bergeenden, dodaars, wulpen, futen (één zelfs nog met kleine jongen op de rug) en ooievaars. Een kokmeeuw trekt de aandacht met een afhangende vleugel.Helaas voor deze vogel zal het niet lang duren voor die ten prooi valt aan de een of andere predator.

Lepelaars 1Lepelaars

GeleKwikstaart 1Gele kwikstaartLepelaars 2Lepelaars
De eenden zitten al ver in hun eclipskleed: allemaal bruine tinten. Maar door de maat (klein ten opzichte van de andere eenden) valt het vrouwtje zomertaling ondanks het bruine eclipskleed toch op. We gaan een stukje verder naar een uitkijktoren waar ook een en ander beschreven staat over het gebied en het ontstaan ervan. Met een grootte van zo’n 450 voetbalvelden is dit vroegere landbouwgebied omgetoverd in een nieuw riviernatuurgebied. Door een 3 kilometer lange geul langs de Maas te graven is het leefgebied voor planten en dieren in en langs de rivier flink vergroot. Ook aan de recreant is gedacht. Zo staat er deze uitkijktoren, is er een wandelpad met vlonders aangelegd en ontsluiten parkeerplaatsen het terrein voor de natuurliefhebber die er zo heerlijk kan struinen. Bovendien is dit gebied waterveiliger geworden. Doordat het rivierwater meer ruimte heeft gekregen is de waterstand bij hoogwater 4 tot 7 cm lager dan voorheen. Dit in het kort over dit prachtige gebied.

We zien nog een witgatje en een oeverloper en op het dammetje staan nog veel meeuwen. Maar door het tegenlicht is het ook hier lastig het onderscheid te zien tussen de mantelmeeuwen.

En dan is er de mooie zonsondergang over dit prachtig stuk rivierengebied. We draaien om en worden op de valreep nog verrast door een steenuil die aan de overkant op een schuur zit te kijken wat er deze avond voor hem/haar te halen valt. Meer dan drie uur hebben we genoten van een nieuw stuk natuur dat sinds vorig jaar een aanwinst is, niet alleen voor Natuurmonumenten en de flora en fauna hier, maar zeker ook voor ons.

Tekst: Jan Op ’t Hoog

Foto’s: Titia v Heusden