Excursie Lauwersmeer
2 - 5 mei 2019 foto's: Jan Wolfs
Dag 1 - Donderdag 2 mei 2019 - Titia van Heusden TELLIJST
Iedereen is al vroeg opgestaan, al voor 6 uur vertrokken we met 4 auto’s uit Oisterwijk en omgeving op weg naar het Lauwersmeer.Traditiegetrouw houden we in Drenthe een stop bij de vogelkijkhut Diependal bij Oranje. We parkeren bij een klein bosje en lopen dan tussen de akkers nog een kleine kilometer naar de hut. We hoorden en zagen al direct een zwarte roodstaart zingen op het dak van een schuur. Ook de veldleeuwerik en geelgors, zij het nog aarzelend, laten zich horen. Een paar gele kwikstaarten zijn op zoek naar insecten. Net voor we de poort van de hut hebben bereikt, vliegen 2 kraanvogels laag over. Een mooie start van het weekend. De vogelkijkhut bereiken we via een ondergrondse gang en een wenteltrap. Boven zijn we aan alle kanten omringd door de vloeivelden. Al snel wordt de eerste roodhalsfuut opgemerkt, mooi in zomerkleed. Langzaam zwemt hij dichterbij en worden de nodige foto’s gemaakt. Dit is een van de weinige plaatsen in Nederland waar de roodhalsfuut broedt. Verder zwemmen er de nodige eenden, waaronder veel slobeenden, wintertalingen en een man zomertaling. Op de oever rennen 2 kleine plevieren en staat een lepelaar te slapen.
Dag 2 - vrijdag 3 mei 2019 - Ietje Batjes
11 dapperen stonden om 6:00 uur op voor een wandeling op de Baak. Voor het vroege opstaan werden ze beloond met het horen van de roerdomp en het zien van o.a. de snor en de rietzanger. Om 8:00 uur stond het ontbijt klaar, broodjes en drinken voor de lunch werden gemaakt. Marie-José en Titia bepaalden de route langs de proefboerderij op de Zoutkamperplaat . We hadden alle tijd om 3 beflijsters prachtig te bekijken. Kleine Jan maakte foto’s en Allard heeft een groepje bezig gehouden met een misschien bijzondere vogel. Iedereen alert en na lang speuren bleek het een tapuit te zijn. We hoorden een gekraagde roodstaart en zagen verder kramsvogel en tapuit. Ezumakeeg verraste ons met de zeearend, zomertaling, bosruiter, krombekstrandloper, zwarte ruiter en honderden kemphanen. Op de bank, uit de wind en in de zon was het reuzegezellig. Een discussie over een kleine strandloper of nee toch niet, het is een drieteentje. De kenners zijn niet helemaal overtuigd, komen uiteindelijk met een lichte aarzeling tot een drieteenstrandloper. De stemming zat er goed in, Titia was de weg kwijt te horen aan haar opmerking “Oh, ik wist niet dat ik hier was”. Verder was het lastig duidelijk te maken waar een bepaalde vogel zat.
Dag 3 - zaterdag 4 mei 2019 - Jan op 't Hoog
We besluiten deze morgen een bezoekje aan het wad te brengen. We ontbijten om 06.30 uur en gaan daarna op pad. Hoogwater is het rond 9.30 uur dus kunnen we mooi naar de vogels kijken die door het hoogwater steeds verder naar de dijk worden gedreven. De weersverwachting is hetzelfde als de afgelopen dagen een stevige noordwesten wind en lage temperaturen. We zijn er allemaal goed op gekleed, dus laat de vogels maar komen. Als we de dijk oplopen, is het een grote teleurstelling. Flinke golven en hoogwater en een stevige koude wind. We kijken nog even maar er is maar weinig te zien en de tranen schieten in de ogen door de felle wind. Maar wij laten ons niet zomaar uit het veld slaan. Op naar een HVP (hoogwatervluchtplaats). We komen juist op tijd en zien groepen zilverplevieren landen. Een mooie plaats, waar we de zon in de rug hebben en de vogels prachtig kunnen bekijken. We zien ook nog een paar kanoeten die al behoorlijk op kleur komen en ook de regenwulpen blijven altijd een mooi gezicht. Regelmatig vliegt de groep weer op en als ze dan weer landen op bijna dezelfde plaats, is het weer kijken. Er zit altijd wel weer iets nieuws tussen zo’n grote groep. Een paar groenpootruiters, een rosse grutto en heel veel bonte strandlopers. Aan de horizon verzamelen zich dikke donkere wolken en de app van buienradar maakt overuren. Als de bui toch naar ons dreigt te komen, pakken we in en gaan richting Suyderoogh, een bosgebied waar we hopen op de wielewaal. Net voor we er arriveren worden we via de groepsapp er op attent gemaakt dat de nachtegaal links van ons zit te zingen. Altijd mooi die volle klanken. Een kleine bui overvalt ons en we wachten deze af in de auto. En dat komt goed uit want onze fotografen zijn vanmorgen niet mee zijn gegaan naar het wad maar naar de rietvelden bij de Pomp. Erg tevreden kwamen ze terug met mooie plaatjes van de baardmannetjes en hun vrouwtjes. De wielewalen hadden ze van dichtbij gezien, afwachten of het ook gelukt is met de foto’s. Enkele van onze groep horen hier ook de wielewaal en we wandelen naar het uitkijkplatform Achter de Zwarten. In het verleden kon je hier de zeearend goed treffen. Maar ook boven op het platform is de wind de grote spelbreker. We wandelen terug en in de luwte van het bos is het goed toeven.
Dag 4 - zondag 5 mei 2019 - Gijs v/d. Weerden
Vanochtend na een niet al te lange nacht (waarbij niet onvermeld mag blijven dat dit mede veroorzaakt werd door het spannende spel Keezen dat met grote overmacht door twee van onze leden werd gewonnen) om 06.30 vertrokken naar de Pomp. Daar een korte wandeling gemaakt, deels door het bos, deels naar het riet. Vanaf de uitkijktoren weer de zeearend gezien. Daarnaast 2 snorren. Ook de rietzangers lieten duidelijk van zich horen. Boven het riet een mooi mannetje bruine kiekendief. Tijdens het tochtje door het bos naar de rietvelden waren er behalve vink, tjiftjaf, fitis en roodborst geen bijzonderheden te horen. Wel 2 damherten op het pad, ook mooi. Bij de rietvelden aangekomen hoorde we al direct het tsjing tsjing van de baardmannetjes, ze lieten zich ook kort even zien. Verder aan de ene kant van het pad een sprinkhaanzanger en aan de andere kant een snor. Daardoor was het geluid van beide lastige soorten mooi te vergelijken. En verder ook weer een bruine kiekendief. We stonden daar lekker uit de wind in de zon maar behalve het laten horen van hun geluid en af en toe een kort sprongetje boven het riet uit, lieten de baardmannetjes het afweten. Wel weer een rietgors en een rietzanger mooi in beeld. Toen we weer richting de auto´s liepen zagen we nog een knobbelzwaan op zijn nest met pa knobbelzwaan in de buurt om een oogje in het zeil te houden. Een paar van ons hoorden een Wielewaal roepen. Terug naar ons onderkomen voor dit weekend, vervolgens ontbijt, lunchpakketten smeren en opruimen.